5 tips för att spika en kall e-postkampanj

En kall e-post är jämförbar med försäljning från dörr till dörr eftersom det finns potential för många nej, men den kalla e-posten kan vara mycket fördelaktig när den utförs på rätt sätt.

Att skriva en kall e-postkampanj som omvandlas till försäljning kan vara utmanande eftersom det är mycket som går åt till att skriva ett enda e-postmeddelande. Ta en titt på fem tips för att designa en kall e-postkampanj som kan ge ditt företag en ökad försäljning samtidigt som du bygger värdefulla relationer.

5 sätt att förbättra dina kalla e-postkampanjer

1. Anpassa e-postmeddelandet

De flesta kommer inte att svara på ett e-postmeddelande som inte är generiskt och tydligt är en mall. Även om det finns mallar tillgängliga på de flesta e-postplattformar, anpassa dem med ditt varumärkes logotyp, färgteman och språk för att få det att kännas mer personligt.

Mallar är praktiska för dig att spara tid, särskilt när du inte är en grafisk designer. Du kan också anpassa varje e-postmeddelande så att mottagarens namn står i hälsningsraden, vilket får dem att känna att meddelandet uttryckligen skrivits för dem.

2. Bygg förtroende hos konsumenterna

I de flesta kalla e-postkampanjer ber du om något från mottagaren. Innan du går direkt in i att be dem om något måste du bygga upp förtroende och visa din trovärdighet för dem. Erbjud värde i förväg genom att erbjuda en kupong, en gratis konsultation eller kanske en gratis nedladdningsbar e-bok. Att ge mottagaren något gratis eller rabatterat kommer att få dem att känna sig mer benägna att ge dig det du vill ha.

Medan du skriver ut dina e-postmeddelanden, fokusera mer på vad du ger till mottagaren än din produkt eller tjänst. Du kommer förmodligen att bli frestad att driva din försäljning, men det kan snabbt stänga av den potentiella köparen. Människor gillar att köpa produkter, men de hatar vanligtvis att bli sålda – särskilt sant om de inte känner dig ännu.

3. Inkludera alla nyckelelement

Om det här är första gången du skriver ett kallt e-postmeddelande finns det några viktiga element, oavsett vilken typ av e-post du skriver. Nedan finns viktiga viktiga faktorer som du bör se till att ingår i din e-postkampanj.

Ämnesrad: Ämnesraden är det första som alla mottagare ser, vilket betyder att du måste göra rätt intryck med den. Ämnesraden ska vara lockande, engagerande och sanningsenlig. Människor försöker ofta använda clickbait i sina ämnesrader, men det kommer i slutändan att ge dig en extremt hög avregistreringsfrekvens. I de flesta fall skriver du ämnesraden i form av en fråga för att uppmuntra folk att fortsätta läsa.

Öppningsrad: När du har övertygat någon att öppna din e-post är det nu dags att övertyga dem att fortsätta läsa. Inledningsraden är platsen för dig att bryta isen med läsaren och presentera dig själv och ditt företag.

Uppmaning till handling: En tydlig uppmaning till handling är avgörande för ett framgångsrikt e-postmeddelande. Uppmaningen bör vara vad du vill att mottagaren ska göra. Det kan till exempel vara för dem att handla på din sida, fylla i din undersökning eller följa dig på sociala medier.

4. Använd en mass-e-posttjänst

En mass-e-posttjänst kommer att spara tid och tjäna mer pengar. Med en mass-e-posttjänst kommer du att kunna skicka hundratals och tusentals e-postmeddelanden med ett klick på en enda knapp. I en studie från 2019 fann man att för varje $1 du spenderar på e-postmarknadsföring kommer du att tjäna $42 – vilket är ganska otroligt. Dessa tjänster kommer också att erbjuda dig mallar så att du kan vara mer kreativ med dina e-postdesigner. Dessutom kommer de att ge dig analyser som du inte kan se hos leverantörer som Gmail och Outlook. Det finns hundratals tjänster där ute, så det är viktigt att undersöka och hitta en som passar dina behov, företag och bransch.

5. Studera Analytics för att förbättra

Som nämnts ovan kommer en mass-e-posttjänst att ge dig djupgående information och analyser. Analysen du samlar in kan ge dig möjlighet att förstå din publik bättre och hur du tillgodoser budskapen till dem. Om du skapar tydliga mål innan du startar din kampanj kommer du att kunna övervaka dina resultat under hela kampanjen. Om du ser något som inte fungerar när du kollar upp analysen, försök att justera det innan det är för sent. E-postmarknadsföringskampanjer måste övervakas och justeras ständigt.

När du börjar med din kalla e-postkampanj är det avgörande att du gör en handlingsplan. Bygg en solid grund och se till att du vidtar de åtgärder som krävs för att skicka ut ett e-postmeddelande som uppmuntrar konsumenterna att svara och reagera. Att tillgodose din publik och ta ett analytiskt tillvägagångssätt gör att du och ditt team kan förstå vilka typer av meddelanden som fungerar bäst och vilka som inte fungerar.

En kall e-postkampanj är inget du kan sätta upp och glömma, det är ständigt tweaking och övervakning inblandad. För att säkerställa framgången för din kampanj, använd en mass-e-posttjänst, skapa förtroende hos dina kunder och bekräfta att du har inkluderat alla delar av ett kallt e-postmeddelande.

Leave a Comment