OKRs hemliga sås

Historien om ramverket för målsättning som kallas OKRs – som står för Objectives and Key Results har blivit legendariskt eftersom det är hur Google bestämde sig för att sätta upp mål när de var några få personer, inte de 130 000 plus anställda de är idag.

Om du undrar så använder Google fortfarande OKR för att sätta upp mål. Om du nu är ett nystartat företag, en uppskalning eller en mer traditionell sektor som en återförsäljare eller bank, är chansen stor att du använder OKR eller kommer att överväga att använda ramverket för att sätta upp mål snart.

Varför är ramverket så populärt? Det första skälet är enkelt. Det finns bara två saker du behöver veta hur du skapar. Ett mål och ett nyckelresultat. När du skapar dessa finns det också några vägledande principer som bör följas, och det är i dessa vägledningsanteckningar som den hemliga såsen kan hittas.

OKR Grunderna

Låt oss dock börja med mål och nyckelresultat. För att skriva ett mål behöver du bara beskriva vad du vill uppnå och varför på ett positivt sätt. Till exempel kan en företags-OKR se ut så här:

Förutsägbar och hållbar intäktstillväxt

Du föreslår sedan hur du skulle vilja mäta framgång, helst med hjälp av mätvärden inte uppgifter. Denna OKR kan då se ut så här:

Förutsägbar och hållbar intäktstillväxt

 • Öka intäkterna med 100 % jämfört med föregående år
 • Kundnöjdhetsnivåerna är 90 % eller högre

Andra team kan sedan diskutera detta och andra företags-OKR och föreslå hur de kan stödja detta måluppfyllelse med sina egna OKR. Till exempel kan marknadsföring föreslå att:

Öka återkommande kundbas så att intäkterna är förutsägbara

 • Öka % av kunder som köper varje vecka från 35 % till 50 %
 • Genomsnittligt ordervärde ökar från $35 till $45

Hur dessa mål kommer att uppnås är vad initiativen är utformade för att göra. Föreställ dig att marknadsföring har samlats och gått igenom sin eftersläpning av saker de vill göra förutom att brainstorma saker de skulle kunna göra. Initiativen de är överens om är:

 • Testa prediktiv analys till skickad e-post med produkter som kunder kan köpa
 • Testa korgbyggeförslag
 • Testa vouchertrösklar bygger korgstorlekar
 • Testa gratis P & P för beställningar av X

När var och en av dessa är gjorda kommer teamet att veta vilken effekt deras hårda arbete fick.

OKR Secret Sauce

Att ha mål som har mått som betyder något är uppenbarligen en smart idé. Vad som inte framgick av exemplen ovan är att vart och ett av målen som användes var avsiktligt inställda som “Hårda” och en sträcka. Hårda mål skapar fokus, förlänger ansträngningen och stimulerar idéer och samarbete.

Lätt att uppnå mål inte. Men oroa dig inte, 100% prestation förväntas inte heller. Beroende på hur hårt målet var kan det vara att 70 % är en stor framgång och 100 % skulle vara fantastiskt.

Nästa sak att notera är att OKR när de görs väl inte inkluderar business-as-usual-mål. Marknadsföring spårar många mätvärden och arbetar med massor av aktiviteter som inkluderar inlägg på sociala medier, uppdatering av webbplatsen.

Dessa är inte OKR, eftersom de inte är prioriteringar och mål för betydande förbättringar under nästa kvartal. OKR ger klarhet i de få saker som kommer att ha störst inverkan och får engagemang för att uppnå dem.

Hur uppnåddes klarhet? Genom samtal i team och med andra team i tvärfunktionella planeringstillfällen. Under dessa samtal, debatter och vid behov argument får team dela, förklara och komma överens om vad som är viktigast, var resurser kan komma ifrån och vem som ska arbeta med vad. Mål-, roll- och plantydlighet uppnås via samtal.

Är OKRs satta och glömda som de flesta andra mål? Nej, de checkas in och diskuteras varje vecka. Framsteg delas tillsammans med planer för den kommande veckan och eventuella problem. Teamen är smidiga och har tillräckligt med befogenhet att anpassa sig till förändringar och möjligheter. När ledningen vill veta hur OKRs utvecklas och vad som görs för att uppnå dem är det tydligt för alla. Faktum är att transparens är en annan pelare i OKR som anställda tenderar att älska.

Att få ihop allt

När du sedan sammanför det uppenbara och den hemliga såsen finner du dig själv med ett sätt att:

 • Att uttrycka dina prioriteringar och mäta om du har uppnått dem
 • Uppmuntra ambitioner och göra det säkert att misslyckas
 • Ge team möjlighet att diskutera prioriteringar, dela en idé och arbeta tillsammans
 • Processer för att hålla team fokuserade på målresultat och genomförande av initiativ
 • Ett sätt som låter hela företaget se vad andra team arbetar mot, hur deras arbete hjälper och hur de kan vara till hjälp

Leave a Comment