Poddsändningens kraft i marknadsföring: hur företag drar nytta av det

Den digitala världen har länge tagit steget över bristen på innehåll. Det finns så mycket information på webben att användarna inte alltid har tillräckligt med tid att kontrollera allt. Därför är uppgiften för alla företag att tekniskt leverera relevant innehåll till sin målgrupp utan att ta mycket tid.

Människor vill få den information som är viktig för dem när de kör bil, tränar på gymmet eller när de går i parken. Men detta är inte det enda skälet för företag att göra podcasting till en del av sin digitala marknadsföringsstrategi. Fortsätt läsa det här inlägget för att veta vad en podcast är, vilka funktioner den utför, vad dess praktiska värde för verksamheten är och hur man startar en podcast.

Vad är en podcast i enkla termer?

Podcaster är ett nytt segment av media i formatet ljudprogram. Det främsta särdraget med poddsändningar är att människor kan välja ämnen som de vill och lyssna på ett program vid en lämplig tidpunkt för dem. Dessutom lyssnas podcaster ofta på inspelning och kommer i helt andra format:

  • Ljudbloggar;
  • Intervjuer;
  • Pratshower;
  • Musikpodcaster;
  • Och många fler.

Trots att många av oss har hört termen “podcast” nyligen, har den här typen av innehåll funnits länge. Bara under de senaste åren har det upplevt en explosiv tillväxt och är en del av marknadsföringsplanen för småföretag för nästan alla företag.

Enligt Edison Research, från 2017 till 2020, har antalet amerikaner som någonsin lyssnat på podcaster ökat från 24 % till 44 %. Google har redan byggt in podcaster i sin sökmotor, och företagets nya mål är att dubbla sin publik av lyssnare över hela världen. Det skulle vara dumt att tacka nej till denna marknadsföringsmöjlighet för småföretag.

Hur startar man en podcast och vad kan den göra för dig?

Podcaster har blivit ett utmärkt tillfälle för varumärken att tala direkt till sin publik och bygga förtroende genom varumärkets mediaansikte (eller röst). Podcaster verkar skapas för att fördjupa lyssnaren i atmosfären av mysiga sammankomster i köket med vänner. Därför är det huvudsakliga som gör poddar så populära bland företagare möjligheten att etablera nära kontakt med publiken. Förutom det finns det olika sätt att tjäna pengar på poddsändningar och säkerställa effektiv marknadsföring av företag:

  • Annonsintegrationer;
  • Partnerprojekt;
  • Crowdfunding;

Har du fortfarande ingen aning om varför du ska lägga din tid och ansträngning på att skapa podcaster? Låt oss prata om de främsta anledningarna till att göra denna typ av innehåll till en bra lösning för ditt företag.

#1 – Din målgrupps lojalitet

Poddlyssnare är extremt lojala. Man tror att 80 % av publiken kommer att lyssna på allt eller nästan allt du lägger ut online och förväntar sig att en ny podcast kommer ut varje vecka. I allmänhet tenderar podcaster att tilltala en rik, utbildad och ambitiös publik som är intresserad av kontinuerlig självutbildning, vilket är en sann marknadsförares dröm! Att vara värd för en podcast är ett bra sätt att nå människor med de egenskaper du behöver för att bygga en engagerad publik.

#2 – Brand Voice

En podcast hjälper dig att skapa och hantera din varumärkesidentitet. Det blir bokstavligen företagets röst. Genom att intervjua eller svara på samtal under en podcast kommer kunder att ha möjlighet att interagera direkt med varumärket, vilket ökar engagemanget och etablerar förtroendefulla relationer. Att bygga en stark varumärkesröst med en podcast är ett bra sätt att vinna lojalitet och omvandla lyssnare till köpare.

#3 – Auktoritet

Podcasts låter dig etablera dig som en influencer inom ditt expertområde eller verksamhet. Att ta sig tid varje vecka eller månad för att prata om branschen visar din publik att du är en expert och förtjänar deras förtroende. Tillsammans med webbkamerainspelningar och företagsvideor hjälper välgjorda podcaster dig att öka ditt företags trovärdighet.

#4 – Lita på

Podcaster uppfattas som mer naturliga än videor, vilket betonar varumärkestransparens. I kombination med trovärdighet odlar denna transparens lyssnarens förtroende för dig och lojalitet. Interaktionen mellan varumärket och konsumenten är som en god relation, som alltid bygger på förtroende. Och en podcast gör det möjligt för dig att uppnå det.

#5 – Investeringar

Om folk lyssnar på din podcast, investerar de en del av sin tid i ditt företag. De kan inte bara skumma igenom det som de gör med ett företags blogg (såvida du inte använder podcast-utskrifter). Även när man kör bil eller gör något annat väljer en lyssnare dig istället för att lyssna på något annat.

Framgångsrika människor vill se till att de spenderar sin tid klokt. De använder en webbkamerainspelare för att spela in videor de gillar och titta på dem igen när de har tid. Detsamma gäller poddar.

Om folk kommer åt dina poddar, har du redan kopplat dem till något. En sådan tillfällig investering är mycket givande. Detta är en indikator på att människor är intresserade av ditt företag. Interaktion som denna skapar ett starkare band med ditt varumärke, så det finns en större sannolikhet att lyssnare kommer att bli dina kunder snart.

#6 – Partnerskap

Du kan använda din podcast för att stödja partners. Det här är ett bra sätt att stärka professionella relationer. Du kan bjuda in partners som gäster eller nämna deras varumärke eller tjänster. Detta kommer att gynna deras marknadsföring. I sin tur kan de dela din podcast med sina kunder, vilket också kommer att öka publikens medvetenhet och förtroende för dig.

#7 – Effekt

När det gäller inverkan hjälper podcaster till att bygga varumärkesmedvetenhet. De kan enkelt delas på olika sociala nätverk och bloggar. Du kommer också att ha tillgång till en publik av podcastplattformar som Apples Spotify, som ständigt letar efter nytt innehåll. Du kan börja engagera dina lyssnare helt enkelt genom att prata om ämnen som intresserar dem. Ju mer aktivt du delar din podcast, desto fler nya och unika potentiella lyssnare når du.

#8 – Vinst

Du kan också använda din podcast som en extra inkomstkälla. Det finns många sätt att tjäna pengar på dina ansträngningar och öka intäkterna från en podcast, inklusive reklam, sponsrade produkter eller partnerskapsavtal. Utöver det kan du också enkelt dirigera dina lyssnare till målsidor, uppmuntra konverteringar och öka försäljningen. Det här är ett bra sätt att fånga din publiks uppmärksamhet och göra din podcast lönsam för dina affärsmål.

Använd alla möjligheter du har

Den växande efterfrågan på ljudinnehåll gör poddar till en extremt populär innehållstyp idag. Det blir svårare och svårare för användare att hämta önskat innehåll från sociala medier. Det är här poddar kommer väl till pass. De ger en möjlighet för ett varumärke att visa sitt mänskliga ansikte för publiken: att göra det så att människor kan höra hur de anställda på ett visst företag verkligen låter, vad de bryr sig om och vad de vill erbjuda.

Den amerikanska podcastmarknaden uppskattas till 220 miljoner dollar, även om den bara var 69 miljoner dollar 2015. Till skillnad från innovativa verktyg (VR, AR, IoT, etc.) kräver skapandet av podcaster inga betydande ekonomiska investeringar. Podcaster kan enkelt integreras i webbplatser och appar och garanterar toppanvändaresengagemang.

Allt du behöver göra är att klicka på ett push-meddelande, webbläsaravisering eller e-postlänk och fortsätta köra bil, jobba eller laga middag. Se till att du inte använder en föråldrad strategi och att din digitala marknadsföringsplan tillgodoser behoven och förväntningarna hos din nyckelpublik. Lycka till!

Leave a Comment