6 anledningar till att SMS-marknadsföring är ett bra sätt att marknadsföra ditt företag

Varumärken vet att kommunikation med sina kunder har en direkt inverkan på den övergripande tillväxten av deras företag. Det är därför de kontinuerligt utforskar olika kanaler för att få kontakt med sin kundkrets.

Short Message Service (SMS) eller textmeddelanden är överlägset en av de mest effektiva metoderna för att göra det. Det finns mer än 292 miljoner människor i Nordamerika som använder SMS, och företag som ignorerar denna statistik gör det på egen risk.

De potentiella intäkterna från mobiltelefonanvändare går helt enkelt inte att ignorera, vilket är anledningen till att SMS-kampanjer har blivit en del av nästan alla företags marknadsföringsstrategi.

Men vad är SMS-marknadsföring? Det är användningen av textmeddelanden för att engagera sig med ett varumärkes målgrupp genom att skicka reklammaterial som specialerbjudanden, försäljningserbjudanden och lojalitetsbelöningar. Kunder kan samtycka till att ta emot SMS-marknadsföringserbjudanden via telefon, i den fysiska butiken eller på varumärkets hemsida. När en individ har gett sin tillåtelse att ta emot textmeddelanden blir de en del av företagets kunddatabas.

Idag använder sig olika branscher av SMS-marknadsföring för att förbättra sin verksamhet och leverera en bättre kundupplevelse. Ett exempel är fastigheter. Fastighetsmäklare använder SMS-marknadsföring för att skicka information till intresserade köpare, samt länkar för att boka ett visningstillfälle.

Denna praxis sparar tid eftersom potentiella kunder inte väntar på detaljerna de behöver om de fastigheter de är intresserade av. Detta hjälper till att underlätta snabbare och effektivare försäljning. Om du vill hitta andra sätt att använda SMS-marknadsföring för att få fart på din fastighetskarriär, klicka bara här: http://www.proagentsolutions.com/real-estate-sms-marketing-software/

SMS-marknadsföring kan också användas för att marknadsföra andra företag. Så här kan textmeddelandemarknadsföring revolutionera ditt sätt:

Tillvägagångssättet är personligt

Innan du kan kontakta och skicka sms till dina kunder måste du be om deras mobilnummer. De kan behöva initiera utbytet själva annars. I vilket fall som helst behöver du dina kunders tillåtelse för att interagera med dem via SMS. Detta ger en mer personlig kvalitet till konversationen, vilket möjliggör omedelbara och intima en-till-en-interaktioner – något som många kunder föredrar framför formell och mer officiell affärskommunikation som e-post.

Meddelanden är korta och enkla

Med en gräns på 160 tecken måste textmeddelanden, särskilt de som skickas i marknadsföringssyfte, vara kortfattade. På ett sätt gör detta dem till det perfekta verktyget för att enkelt och effektivt engagera din målgrupp. Genom korta meddelanden kan du ge dina kunder värdefull information om specialerbjudanden, nya produkter, tävlingar och giveaways, opt-in-undersökningar och omröstningar.

Du kan också använda textmeddelanden för att skicka en kod eller länk som leder kunder till ditt företags webbplats eller sociala mediesidor. Genom dessa ansträngningar kan du bättre uppmuntra kunder att interagera med ditt företag.

Den har en hög öppningshastighet

SMS anses vara ett av de mest personliga sätten att kommunicera, eftersom vi vanligtvis reserverar dem för familj och vänner. Det gör att de flesta inte kommer att tveka att öppna och läsa ett SMS utan en enda tanke, oavsett vem avsändaren är. De öppna priserna för SMS kan vara så höga som 98 procent inom 15 minuter efter leverans. Marknadsförare har alltså en bättre chans att bli uppmärksammad av sin målgrupp om de använder SMS.

Meddelanden är mycket riktade

Som en tillståndsbaserad interaktion är individer som registrerar sig för SMS-marknadsföring ofta redan intresserade av varumärket. Det erbjuder också oöverträffad flexibilitet: du kan anpassa meddelanden för varje enskild kund i din databas eller skicka en masstext för att nå ut till fler människor. Andra specifika marknadsföringsstrategier för textmeddelanden du kan implementera inkluderar att främja varumärkesmedvetenhet och erbjuda nya produkter.

Det är dock viktigt att inte missbruka tilltal av textmeddelanden genom att översvämma mottagarna med många meddelanden. Begränsa istället dina sms-sprängningar till 2–4 meddelanden varje månad för att undvika att förvärra dina kunder.

Den presterar bättre än andra marknadsföringskanaler

Eftersom textmeddelanden har en hög öppningshastighet är det ett mer effektivt marknadsföringsverktyg jämfört med Facebook och push-meddelanden. Dessutom kan SMS-marknadsföring leda till högre engagemang och därmed ge en mer framgångsrik avkastning på investeringen (ROI). Även om det är tydligt att SMS överträffar andra kanaler när det gäller att omedelbart uppmärksammas, är det ännu mer framgångsrikt när det kombineras med andra kanaler som sociala medier och e-postmarknadsföringstjänster för en holistisk marknadsföringsstrategi.

Resultaten är lätta att övervaka

Effektiv mätning av resultat avgör inte bara om din marknadsföringskampanj var en framgång eller ett misslyckande. Det ger också insikt om hur du kan förbättra ditt tillvägagångssätt för att få bättre resonans hos kunderna. Processen med att registrera dig för SMS-marknadsföring kan hjälpa dig att bygga en kunddatabas med personlig information som inkluderar deras demografi, intressen och köphistorik – allt som kan användas för att förbättra dina produkter och tjänster.

SMS-marknadsföring kan också integreras med programvara för kundrelationshantering, så att du kan mäta prestandan för dina sms-kampanjer i realtid. Du kan sedan justera eller förbättra dina strategier i enlighet med de resultat den ger.

Det finns flera fördelar med att använda SMS-marknadsföring för att marknadsföra ditt varumärke. Det hjälper till att hålla ditt företag relevant bland befintliga kunder samtidigt som det når ut till potentiella kunder. Nästa gång du skapar digitala och mobila marknadsföringsstrategier, kom ihåg att inkludera SMS-marknadsföring för en framgångsrik kampanj.

Leave a Comment