5 förändringar i ULIP-planer du bör känna till

Med stigande inflationstakt är behovet av timmen en investering med god avkastning. Nu kommer du att fråga i vilka investeringsplaner du ska lägga dina surt förvärvade pengar, där du får bra avkastning med några tilläggsförmåner. Många kommer att säga att fonder är det rätta alternativet, och många säger att ULIP-planerna är det.

Men med tillkännagivandet av LTCG (Långsiktiga kapitalvinster) 2018, på aktieinvesteringar, söker investerare andra alternativ som hjälper dem att skapa välstånd och marknadsanknuten avkastning.

ULIP-planer erbjuder många andra fördelar än investeringar, såsom försäkring och flexibilitet. Så det är tydligt att med deklarationen av LTCG 2018 är ULIP:er det bättre investeringsalternativet för dig. För att få en bättre uppfattning om ULIP-planer, nedan är de ändringar som gjorts i dessa planer efter LTCG som du bör känna till:

1. Skatteförmåner

Redan före introduktionen av LTCG hade ULIP:er alltid fördelen över fonder när det gäller skatteförmåner. Enligt avsnitt 80C i inkomstskattelagen är premien som betalas till ULIP-planer upp till Rs.1 50 000/- skattefri. Dessutom är både förfalloförmåner och dödsfallsersättning skattebefriade enligt § 10 (10D).

Men när det gäller fonder, om du tar ut några pengar innan ett år, kommer de att bli föremål för kortsiktig kapitalvinstskatt på 15 %, och efter ett år kommer skatteavdraget att ske med den nyligen införda LTCG kl. 10 % medan ULIPs planer är skattefria även efter införandet av LTCG-skatt.

2. Kostnader och avgifter

Höga ULIP-avgifter sänktes avsevärt under 2010. ULIP-planer fortsatte dock att bli dyrare. Men kostnadsstrukturen för nya ULIP-planer är så ekonomiska att de konkurrerar med de direkta lågkostnadsplanerna. Dessa planer har låga eller noll policyadministrationsavgifter och fondfördelningsavgifter. Det skulle hjälpa om du inte övervägde dödlighetsavgiften som införs av ULIPs, eftersom dessa planer erbjuder dig livsförsäkring.

3. Returer

Historien fungerar till förmån för fonder eftersom de har funnits på marknaden långt före ULIP. Investerare kan titta på historien om avkastningen som erbjuds av fonder. Men om du letar efter mer långvariga investeringsalternativ är ULIP-planer något för dig. Dessutom har införandet av LTCG minskat skillnaden i avkastning mellan de två investeringsalternativen. ULIPplaner erbjuder måttlig till hög avkastning beroende på marknadens prestanda.

4. Låsningsperiod

Bindningstiden är den mest avgörande aspekten som du bör leta efter innan du väljer något av investeringsalternativen. ULIP-planer har en bindningstid på 5 år, vilket hjälper dig att skapa en förmögenhet som du önskar. Enligt finansanalytiker kommer ULIP-planer med största sannolikhet att börja ge högre avkastning än fonder efter minst 10 års investeringar. Så om du funderar på långsiktiga investeringar som ULIP planer är för dig.

5. Flexibilitet

Med den ökade marknadsvolatiliteten kommer din prioritet som investerare att vara att investera i ett flexibelt alternativ. ULIP-planer hjälper till att byta fonder från lån till aktier eller vice versa. ULIP-planer låter dig också ändra förhållandet mellan ditt investerade belopp, utan några extra kostnader.

ULIPs- Investeringen för en bättre morgondag

Vad ska man göra? ULIP-planer har utvecklats under åren och blivit bättre för varje revidering. Fonder är en ren placeringsform som erbjuder kortsiktigt till långsiktigt med bättre likviditet. ULIPs, å andra sidan, har framstått som ett attraktivt alternativ för den som vill uppfylla både sina försäkrings- och investeringsbehov via samma produkt.

ULIP-planer från välrenommerade försäkringsbolag som Max Life Insurance ger dig både en investering och ett försäkringsalternativ. Där den del av premien som betalas är investerad i eget kapital och skulder beroende på din riskaptit, medan den återstående delen dras av i form av mortalitetsavgift som ger livskydd, förtjänar denna uppgraderade version av ULIP-planer din uppmärksamhet.

Leave a Comment