Hur fungerar de ens?

När det gäller att välja ett investeringsalternativ, kanske du inte vill vara i över huvudet. Istället skulle du vilja ha en plan som erbjuder dig ett slags omfattande paket och uppsättning förmåner.

United Linked Insurance Plans (ULIPs) tjänar just detta syfte och uppfyller dina försäkrings- och investeringsbehov. Här kommer vi att titta på hur ULIP fungerar, men innan vi går in på detaljerna i det, låt oss förstå vad denna plan betyder.

Vad är ULIP?

United Linked Insurance Plans (ULIPs) har visat sig vara ett populärt investeringsalternativ eftersom de erbjuder de dubbla fördelarna med investeringar och försäkring. Med en aktiv ULIP kan du vara säker på att din investering genererar generös avkastning över tid samtidigt som du ger dig livsskydd på samma gång.

ULIPs är ett utmärkt alternativ för att planera pension och uppnå de många ekonomiska mål som vi tenderar att ha i våra liv, såsom utbildning av barn, bröllop, et cetera.

Med tanke på ULIPs krångligheter är det viktigt att du känner till detaljerna i det så att du kan fatta ett bättre och mer välgrundat beslut.

Hur fungerar ULIP?

När du investerar i en ULIP investeras en del av din premie i att tillhandahålla försäkringsskydd, medan den andra delen investeras i flera marknadsanknutna instrument, såsom aktier och obligationer. Medan den första delen av investeringen ser till att ditt liv är täckt, ser den andra delen till att du får generös avkastning när du överlever försäkringen.

Det är viktigt att förstå fondförvaltarnas roll för att veta hur ULIP fungerar. ULIPs förvaltas av fondförvaltare som är experter på att hantera investeringsportföljer. De ser till att dina pengar spenderas på rätt plats vid rätt tidpunkt så att riskerna förknippade med investeringen visar sig vara minimala. Dessutom har du också möjlighet att byta din portfölj mellan de olika fonderna – detta bör enbart baseras på mängden risk som du är villig att ta med din investering.

Flexibiliteten i att växla mellan de olika finansiella instrumenten och den mänskliga beröringen i form av fondförvaltare ser till att dina investeringar går bra över tid. Sådan flexibilitet är en av de främsta anledningarna till att ULIP:er har vunnit enorm popularitet på marknaden.

ULIP bindningstid

En av faktorerna som spelar in när man väljer en försäkringsplan är vilken typ av likviditet planen har att erbjuda. ULIPs hade tidigare en bindningstid på 3 år. Ändringar som införts av Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) ökade dock bindningstiden för ULIP från tre år till fem år. En av de främsta anledningarna till att denna förändring skedde var att motivera investerarna att investera under en längre period så att de kunde få ut det mesta av sina investeringar, vilket trots allt är det yttersta målet för någon form av investeringsplan.

Inkomstskatteförmåner för ULIP

En annan anledning till att ULIP:er har fått mycket popularitet över tid är det faktum att de erbjuder en utmärkt möjlighet till skattebesparing för investerarna. Med ULIPs kan du spara så mycket som Rs 1,5 lakh varje räkenskapsår enligt avsnitt 80C i inkomstskattelagen. Dessutom är det belopp som du får vid förfallodagen också befrielsepliktigt enligt 10 §(10D) i inkomstskattelagen.

För dem som vill spara mer skatt bör ULIP:er vara deras bästa investeringsalternativ på grund av deras attraktiva skattebesparingsalternativ.

Innan du investerar i en plan är det viktigt att veta hur de fungerar. Nu när du förstår hur ULIP fungerar är det dags att välja en fantastisk ULIP. Med så många alternativ på marknaden är det viktigt att välja en plan som erbjuder dig en mängd förmåner utan extra odokumenterade avgifter. Med bra onlinesupport och enkel åtkomst kan en bra ULIP mycket väl vara ditt bästa alternativ när det gäller att välja ULIP.

Leave a Comment