Hur kan handel med optioner sänka risken?

Handelsoptioner är ett sätt att handla underliggande aktier, råvaror, index eller andra finansiella produkter utan att äga tillgången. Det kan vara fördelaktigt för investerare som inte är experter på att handla värdepapper men vill ha potentiella vinster från fluktuationer på marknaden.

Använd uppslag

Ett sätt att minska risken vid handel med optioner är att dra fördel av möjligheten att använda spreadar. En spread är när en handlare tar positioner på två eller flera optionskontrakt som vanligtvis är relaterade och har olika lösenpriser och utgångsdatum. Genom att göra detta, lutar handlaren mot den mer gynnsamma sidan i marknadsfluktuationer och begränsar risken om något går fel.

Sälj puts

Många investerare som handlar med aktier föredrar att sälja sina aktier till ett fast pris snarare än att vänta ut uppgångar eller fall över tiden. Att sälja puts tillåter investerare vars portföljer visar förluster att fortsätta tjäna kortsiktigt genom att sälja av sina aktier till en premie, även om det hamnar under putens försäljningspris. Premien som erhålls från att skriva puts kan hjälpa investerare att täcka förluster, vilket minskar risken.

Använd uppslag med puts

Ett annat sätt att minska risken i handelsoptioner är att kombinera puts och optionsspreadar för mer stabilitet. Att sälja ett optionskontrakt är riskabelt. Om det underliggande värdepapperet stiger över lösenpriset före utgången måste säljaren köpa aktier till ett marknadsvärde trots att de initialt såldes till ett lägre värde. Genom att använda spreadar i samband med att skriva säljkontrakt kan investerare balansera ut eventuella förluster som uppstår när de säljer puts på sina portföljer.

Använd täckta samtal

Ett täckt samtal är en spelplan som investerare använder för att skydda sina aktier och begränsa potentiella vinster. Investeraren köper värdepappersaktier till ett pris, säljer köpoptioner till ett annat pris och stänger sedan positionen genom att köpa den underliggande tillgången så snart den når målkursen eller före utgången. Detta fungerar bara när det görs på rätt sätt.

Använd nollkupongobligationer

Investerare kan också använda nollkupongobligationer i ett försök att minska risken. En nollkupongobligation säljs till underpris och betalas i sin helhet på förfallodagen, så den betalar ingen ränta. Det kan vara fördelaktigt eftersom det ger inkomster som annars kan ta år och gör att investerare kan få tillbaka sina pengar utan att vänta på en årlig avkastning. Det kommer dock att ytterligare minska investeringens värde varje år genom att lägga till upplupen ränta på den ursprungliga summan – vilket gör långsiktiga affärer riskfyllda.

Hur fungerar handel med optioner?

När du köper en option får du rätten att handla med ett visst antal aktier inom en viss tidsram. Till exempel, om du köper fem köpoptionskontrakt för att handla AAPL-aktier för 150 USD före den 20 oktober, går du med på att betala cirka 4 USD per aktie för rätten att sälja 100 AAPL-aktier för 150 USD vardera när som helst mellan nu och då.

Om efter den veckan AAPL handlas under $150, kommer dina samtal inte längre att vara giltiga och kan “tilldelas” tillbaka till den ursprungliga säljaren. Tilldelningspriset skulle vara det aktuella marknadsvärdet ($138 i det här exemplet), och du måste sälja 100 AAPL-aktier till detta pris. I gengäld skulle optionssäljaren få de 4 dollar per aktie som de begärde för sina fem kontrakt.

Om istället AAPL handlas över $150 den 20 oktober, kommer dina samtal fortfarande att vara giltiga tills det går ut. Om du väljer att utnyttja din rätt att sälja dina aktier kan du få en fin vinst utan att behöva köpa eller vänta på dem på den öppna marknaden. Så om efter en uppgång i aktiekursen från en låg tick på $138 den 20:e oktobers öppningsklocka, kommer handlare ut och bjuder upp AAPL-aktien igen. Den handlas nu för 155 USD vid middagstid, och då skulle utöva dina samtal resultera i en vinst på 10 USD per aktie (155 USD – 138 USD = 17 USD och 100 x 17 USD = 1 700 USD) minus kostnaden för dina optioner.

Leave a Comment