Fungerar heltidsfjärrkontroll verkligen för dig?

Vrid tillbaka klockan ett par år, och fjärrarbete var något som var tillgängligt för några utvalda, lyckliga få. Nu verkar det nästan som att de anställda har korten – det är praktiskt taget efterfrågat i vissa branscher.

För att glömma kampen mellan anställda och arbetsgivare som ibland kan uppstå med detta ämne, låt oss istället dyka in i hur distansarbete kan fungera för dig. Är det något som kommer att vara kompatibelt med din livsstil? Eller är detta något du bör avfärda omedelbart och be din chef om en snabb återkomst till kontoret istället? Låt oss nu fundera över några nyckelfrågor att ställa dig själv.

Kan du motivera dig själv att jobba?

När du jobbar hemifrån kanske du har svårare att hitta motivationen att jobba. Det finns ingen chef som kikar över din axel och säger att det är dags att börja lägga ner timmarna.

Bortsett från ensamheten är det möjligt att börja bli uttråkad eller till och med distraherad av icke-arbetsrelaterat arbete. Om du är den typen av person som lätt kan falla i den här fällan, är det dags att ta ett steg tillbaka och fundera på om det här spelet är något för dig. Låt oss inte glömma att distraktioner inte behöver vara den stereotypa spelkonsolen, men de kan vara till och med vardagliga uppgifter som tvätten.

Visst, vissa företag är mer angelägna om produktion kontra arbetade timmar – och i dessa fall kan detta ämne ses annorlunda. På det hela taget måste du dock se till att du kan hantera distraktioner.

Kan du ha en verklig balans mellan arbete och privatliv?

Det är en fras som har fått mer uppmärksamhet genom åren, men att förstå den optimala balansen mellan arbete och privatliv är avgörande för framgångsrikt hemarbete. Även om vi kanske har nämnt distraktioner i föregående avsnitt, är vissa människor åt andra hållet – de kan inte stänga av. Det betyder att deras personliga liv smälter in i deras arbetsliv, och detta kan få alla möjliga återverkningar senare, med utbrändhet som den uppenbara.

Det här handlar inte alltid om din inställning till distansarbete, utan också om den situation du ärver. Har du en segregerad arbetsplats? Har du familjestöd för att se till att arbetstiden är arbetstid och att gränserna inte suddas ut?

Är du bekväm med din arbetsgivares arbetsvillkor?

Vissa arbetsgivare är mer flexibla än andra när det kommer till distansarbete. Med andra ord, definitionerna varierar kraftigt.

För vissa arbetsgivare handlar allt om att tillhandahålla så mycket flexibilitet som möjligt – de tittar inte på klockan, och de är bara oroliga för att deras anställda ska få sitt arbete gjort i tider som passar dem.

För andra är det mycket mer reglerat. Det finns fasta tider, och i vissa fall, kameror som tittar på varje rörelse! Distansarbete kan inte längre täckas över – alla fall är olika, och du måste bedöma om din situation kommer att vara förenlig med din arbetsgivare (eller potentiella arbetsgivare) innan du fattar ett beslut.

Leave a Comment