Marknadsföring i företagets försäkringsverksamhet

Marknadsföring som en metod för att hantera försäkringsbolagens verksamhet och metoden för forskning på marknaden för försäkringstjänster dök upp relativt nyligen. Västerländska försäkringsbolag började tillämpa det i stor utsträckning i början av 60-talet.

Marknadsföringsuppgifter i ett försäkringsbolag följer i huvudsak av dess principer: tillhandahållande av lönsamt arbete under ständigt föränderliga förhållanden; tillhandahållande av företagets konkurrenskraft för att iaktta kundernas intressen, upprätthålla försäkringsgivarens offentliga image; största möjliga tillfredsställelse av kundernas krav på volym, struktur och kvalitet på tjänster som tillhandahålls av ett försäkringsbolag, vilket skapar förutsättningar för stabila affärsrelationer; integrerad lösning av kommersiella, organisatoriska och sociala problem för försäkringsbolagens personal.

Försäkringsmarknadsföringens huvuduppgift är att utöka antalet kunder bland juridiska personer och individer, ge dem förmånliga försäkringspriser och införande av nya försäkringstyper.

I enlighet med ovanstående uppgifter är försäkringsmarknadsföring inriktad på att uppnå höga kvantitativa, kvalitativa och sociala indikatorer, såsom antal kontrakt, vinster m.m.

Målen för försäkringsmarknadsföring är att skapa och stimulera efterfrågan, säkerställa giltigheten av förvaltningsbeslut och planer för försäkringsbolaget, samt utöka volymen av tillhandahållna tjänster, marknadsandelar och vinster.

Att erbjuda kunden det som säljs, inte försöka påtvinga något annat är grunden för marknadsföringsstrategin i försäkringsbolagets ledning.

Erfarenheterna av att tillämpa marknadsföring i försäkringsbolagens verksamhet visar att marknadsföringsprocessen innehåller ett antal åtgärder som kan reduceras till två huvudfunktioner:

  1. Bildande av efterfrågan på försäkringstjänster
  2. Tillfredsställelse av försäkringsintressen

Den första funktionen innefattar ett antal aktiviteter för att locka kunderna som potentiella försäkringstagare till detta försäkringsbolags tjänster.

Denna funktion realiseras genom användning av metoder och sätt att påverka potentiella försäkringsgivare: reklam, organisatoriska åtgärder vid ingående av försäkringsavtal, differentiering av tariffer på försäkringstjänster, kombinationen av försäkringstjänster med olika former av handel och juridiska tjänster.

Marknadsföringens andra huvudfunktion är att tillgodose försäkringsintressen. Förverkligandet av denna funktion är nyckeln till den nya efterfrågan på försäkringstjänster. Försäkringsbolag spenderar mycket pengar på att förbättra organisationen av försäkringsförsäljningen, förbättra kundservicen och behålla bilden

Försäkringskundtjänsten är en av huvudkomponenterna för försäkringsintressetillfredsställelse, dess nivå påverkar efterfrågan på försäkringstjänster, dvs ju högre servicenivå denna försäkringsgivare har, desto högre efterfrågan på dess försäkringstjänster.

Att öka servicenivån kräver dock ökade kostnader. Därför måste ledningen för försäkringsbolaget hitta en optimal balans mellan servicenivån och ekonomiska faktorer relaterade till service med hjälp av

Försäkringsgivarens marknadsföringstjänst har till uppgift att fastställa korrelationsmönstret mellan ekonomiska servicefaktorer och efterfrågan på försäkringstjänster. Kriteriet för kvaliteten på servicen till den försäkrade är frånvaron av klagomål från dem.

Teknikerna för försäkringsmarknadsföring inkluderar: kommunikation med kunden, säkerställa lönsamhet, skapande av fördelar för kunden genom att använda försäkringsbolagets tjänster jämfört med konkurrenternas produkter, det ekonomiska intresset hos försäkringsbolagets anställda vid försäljning av tjänster .

Specifikt för marknadsföring i försäkringsbolag avgör både särdragen på försäkringsmarknaden och de specifika egenskaperna hos själva tjänsterna.

Försäkringsmarknadens särdrag hänger samman med särdragen på tjänstemarknaden, som har beskrivits ovan.

Ett viktigt utmärkande drag för försäkringstjänster är deras “momentära” karaktär. De kan inte sparas för vidare försäljning av proviant.

För närvarande finns det ett stort antal försäkringsbolag som är verksamma i Ryssland, bland vilka det finns statliga försäkringsinstitutioner – Gosstrakh och Ingosstrakh.

Försäkringsmarknadsföring innefattar också analys och utvärdering av försäkringsriskens geografi, politisk och militär expertis, operationer för att bedöma den försäkrades ekonomiska och finansiella verksamhet.

En annan egenhet med försäkringsbolag är att de, till skillnad från affärsbanker, är bärare av långsiktigt kapital, och därför uppskattar och förknippas marknadsföringen av försäkringsbolag med långsiktiga investeringar.

Leave a Comment