5 vanliga misstag som frilansare gör när de börjar

Frilans blir allt mer populärt för många människor som söker mer balans mellan arbete och privatliv och att vara deras chef. Fler människor lämnar heltidsanställningar för frilansjobb eftersom de vill ha kontroll över sina inkomster och flexibilitet i samband med satsningen. En undersökning från 2020 visar att mer än en tredjedel av de anställda amerikanerna frilansar, vilket bidrar med 1,2 biljoner dollar till ekonomin.

Övergången från heltidsarbete till kontraktsarbete går dock inte alltid smidigt. Många tar mycket för givet och hamnar i en pickle. Att känna till några potentiella fallgropar hjälper dig att minimera de potentiella utmaningarna och säkerställa att övergången blir hållbar och framgångsrik.

Det finns vanliga misstag du kan undvika med korrekt planering och strategisk övergång, inklusive:

1. Att inte definiera mål

Att ha mål för varje satsning avgör dess framgång. Frilansande är ett företag som alla andra, som behöver mål för att fokusera insatser och mäta prestationer senare. Ha målen för din frilanskarriär på plats från början.

Målen kan vara ekonomiska, livsstils-, projekt- eller annat som ligger till grund för ditt frilansarbete. Se till att du har en lista med kort- och långsiktiga mål förberedda för att hålla allt i perspektiv och fokuserat.

Dina mål bör vara realistiska och uppnåeliga. Ha en balans mellan att inte sätta upp mål som är för ambitiösa, avskräcka dig på vägen eller för måttlig, vilket hindrar dig från att nå din fulla potential. Utan mål kommer du lätt att bli distraherad och förmodligen förlora intresset för satsningen innan några meningsfulla resultat.

2. Hoppa in för snabbt

Frilansarbete är mycket omtalat av många och kan ge intrycket av en smidig seglingsresa. I verkligheten är satsningen lukrativ, men som nybörjare måste du anstränga dig och göra uppoffringar innan du kan utnyttja möjligheterna.

Sluta inte ditt heltidsjobb för snabbt utan att samla på dig besparingar för att försörja dig själv eller dina anhöriga. Frilansare har inte en stadig inkomst, särskilt när de börjar, så se till att du har tillräckliga reserver för att försörja dig tills du bygger upp ditt företag.

För att öka din framgång, reflektera över vilken typ av kunder du vill ha och vilka projekt du vill ta dig an. Det bör finnas någon plan på plats innan du börjar. För en smidigare övergång och för att ge dig tillräckligt med tid för förplanering, överväg att frilansa på deltid innan du hoppar in helt.

3. Budgivning för högt eller för lågt

Att räkna ut ditt pris är en utmaning som många frilansare står inför i början. Det finns fallgropar att prissätta dig själv från marknaden eftersom din avgift är för hög eller för låg. Det finns ingen säker metod för ett budpris eftersom yrken varierar i värde och förväntningar.

Det kommer att ta lite försök och fel innan du får rätt prissättning. Många faktorer avgör hur mycket du kan ta ut, t.ex. kompetensnivå, erfarenhet, akademiska meriter etc. Det är dock alltid bättre att börja för lågt än för högt.

Justera dina avgifter ofta och så småningom kommer du att hitta en perfekt passform på lång sikt. Se till att du ställer in ett rimligt pris för dig själv med en genomförbar arbetsbelastning för ditt liv. Med tiden, när du växer din portfölj, kommer du att kunna ta ut priset för vad dina tjänster är värda.

4. Att inte ha något kontrakt på plats

Ett kontrakt definierar kundens förväntningar och ersättning för dina tjänster efter framgångsrik leverans. Utan ett skriftligt avtal förlitar du dig på goodwill för att fullgöra skyldigheter från båda parter. Arrangemanget kan fungera under speciella omständigheter men kan också gå fel, vilket ger dig ingen regress i avsaknad av ett kontrakt.

Ha ett avtal med varje kund för att försäkra dig om betalning, och dina uppgifter håller sig inom ramen för arbetet. Många frilansplattformar kommer att göra kontrakten åt dig och hantera betalningsinsamling.

Plattformarna tar vanligtvis en procentandel från varje kontrakt du får genom dem. Dina intäkter kan minska på grund av avgifterna, men att använda metoden är ett utmärkt sätt att etablera kundrelationer och få tillgång till arbete, särskilt i början.

5. Att komma av spåret

Som nybörjare inom frilansande kan du bli avskräckt när saker och ting inte rör sig så snabbt som du vill att de ska få draghjälp. Det är frestande att avleda din uppmärksamhet till andra satsningar som får dig av spåret. Detta fungerar dock till din nackdel eftersom du kommer att lägga mer kraft på att komma tillbaka.

Håll dig fokuserad på de mål du satte upp i början och fullfölj ditt företag konsekvent. Det kan också vara frestande att ta jobb man inte vill ha när verksamheten går trögt. Tänk på att du äventyrar ett framgångsrikt slutförande av ett jobb när du tar på dig ett som du inte är kompetent i eller är ointresserad av att göra.

Du bucklar sedan ett rykte som du precis har börjat utveckla. Försök att hålla ut för jobb som är rätt för dig. Frilansjobb är enorma, och du behöver bara veta var du ska leta och få tillgång till jobb som passar perfekt.

Undvik misstag och trivas i frilansande

Frilansande kan starta dig in i en spännande och lukrativ karriär med bonusen av att ha flexibilitet i ditt liv. Du behöver bara undvika fallgropar som kan få din strävan att floppa innan start. När du väl har rätt, håll dig på rätt spår, så kommer du snart att fira stora vinster i frilansande.

Leave a Comment