Utforma och genomföra en WhatsApp-marknadsföringsstrategi

WhatsApp har utvecklats från en enkel meddelandeplattform till ett kritiskt marknadsföringsverktyg. Med aktiva användare som överstiger två miljarder globalt, låter WhatsApp företag få kontakt med publiken direkt.

Marknadsföring via WhatsApp är ett av de bekvämaste sätten att hålla kontakten med kunder. Men för att inse potentialen med WhatsApp-marknadsföring måste du designa och utföra en perfekt strategi som ger avkastning. En WhatsApp-marknadsföringsstrategi kommer att stödja dina kundupplevelsemål och tillföra värde till ditt företag.

WhatsApp-marknadsföring syftar på att marknadsföra produkter och tjänster och engagera kunder via meddelandeplattformen. Genom att utnyttja en WhatsApp Business API-lösning kan företag skapa mer meningsfulla kontakter med sina kunder. Marknadsföring via denna plattform erbjuder följande fördelar:

 • Kundservice och support i realtid
 • Främja högt engagemang
 • Personlig kundinteraktion
 • Stöder automatisering
 • Kan användas för olika demografier

Din strategi kommer att kräva flera element som är avgörande för att du ska nå framgång. Nedan följer några aspekter att ta hänsyn till:

Definiera dina mål

Det första steget i att utforma strategin är att definiera dina resultatmål. Att ha mål är avgörande för att hjälpa dig fokusera på meningsfulla aktiviteter för att öka försäljningen. Med mål på plats kan du enkelt skilja på aspekter som tillför mervärde till din verksamhet. Granska dessutom dina affärsmål och identifiera de nyckeltal som kan hjälpa dig att förstå om du har nått målen.

Identifiera din målgrupp

Rätt målgrupp kommer att avgöra din affärsframgång. För att begränsa din målgrupp, fråga dig själv varför folk använder dina produkter? Vilket värde får de? Vilka resultat tänker de uppnå? Även om olika tillvägagångssätt kan avgöra din målgrupp, kan du också intervjua några av dina nuvarande kunder som nyligen har gjort köp. Observera att du måste engagera din kund med WhatsApp som du skulle göra med en vän. Ett personligt tillvägagångssätt är mer effektivt jämfört med formell e-postmarknadsföring.

Välj din WhatsApp Business API-leverantör

Introduktionen av WhatApp Business API är en spelomvandlare. Att integrera API är en del av den tekniska aspekten av din marknadsföringsstrategi. I det här fallet måste du samarbeta med en ansedd WhatsApp API-lösningsleverantör. Ditt föredragna API-alternativ gör det också möjligt för dig att skapa en kundtjänststrategi. Genom en effektiv API-lösning kan du automatisera svar på segment som vanliga frågor, i gengäld så att du kan lösa de flesta kundfrågor nästan omedelbart.

Installera WhatsApp for Business-appen

Ladda ner WhatsApp-verksamheten från din favoritappbutik. Med din app, se till att du har en företagsprofil med viktig information som din adress, företagsbeskrivning och kontaktuppgifter. Du kan också lägga till en katalog som visar upp de produkter och tjänster du erbjuder. Observera andra tekniker för att behålla kunder som snabba och automatiserade svar för att hålla kontakten med kunder och ge svar omedelbart.

Skapa en kontaktlista

När fler kunder engagerar sig i din produkt, se till att lagra sina kontakter för framtida kommunikation om nya erbjudanden eller produkter. Du kan också få kontakterna genom prenumerationsformulär placerade på en webbplats. Även om målet är att använda WhatsApp kan du ge kunderna alternativ om var de vill få relaterade uppdateringar. Kom ihåg att med WhatsApp-verksamhet finns det två typer av kommunikation: användarinitierad och affärsinitierad. Trots det alternativ du väljer, observera alltid kundens integritet.

Håll dig till WhatsApp-reglerna

Med uppkomsten av affärsfunktioner har WhatsApp släppt flera strikta riktlinjer som bör följas. Att hålla sig till riktlinjerna kommer att göra det lättare att engagera sig med dina kunder. I takt med att fler företag använder WhatsApp slår plattformen också allt mer ner mot policyöverträdelser. Samtidigt, observera några andra oskrivna regler som att inte skicka enorma PDF-filer till dina kunder samtidigt som du ser till att bildens storlek är 800 x 800 px.

Optimera din WhatsApp-marknadsföringsstrategi

Med WhatsApp är du garanterad att nå fler kunder på en gång. Utöver de normala marknadsföringsmetoderna finns nedan viktiga riktlinjer för att nå ditt mål:

Skapa en kampanj: Kampanjer hjälper till att skapa buzz runt ditt företag. Du kan utnyttja både online- och offlinekampanjer för att få människor att engagera sig i ditt varumärke eller dina produkter. Det rekommenderas att rikta dina kampanjer för alla för att uppnå maximalt resultat.

Automatiska svar: Du kan ha mindre mänskligt engagemang i din marknadsföring. Använd det automatiska meddelandet för att nå ut till dina kunder via din API-lösningsleverantör. Tillgänglighet 24/7 bygger rykte.

Implementera aviseringar och kampanjer: WhatsApp för företag gör att du kan skicka meddelanden till dina kunder som har prenumererat på dina tjänster. Utnyttja de tillgängliga funktionerna för att skicka meddelanden om bland annat nya erbjudanden, rabatter, förnyelse och utgång av prenumerationer. Dessa meddelanden kan hjälpa till att behålla kunder.

Skapa ett gemenskapsforum: Med samtycke från dina prenumererade kunder kan du skapa en grupp där du enkelt kan interagera. Detta kommer att hjälpa konsumenterna att förstå ditt varumärke, dina produkter och tjänster och dela olika idéer.

Multimediameddelanden: Du kan dela videor som marknadsför ett evenemang eller en ny produkt. De flesta föredrar att konsumera multimediameddelanden som enkelt kan delas.

Populära WhatsApp marknadsföringsverktyg

 • WhatsApp bulksvit: Detta verktyg är en marknadsföringsprogramvara som används för att skicka WhatsApp-meddelanden i olika format, inklusive video, ljud, text, GPS till olika mål.
 • WAPanel: Programvaran underlättar hanteringen av WhatsApps marknadsföringsstrategi genom molnet.
 • WhatsApp-bulksändare: Det möjliggör identifiering av de mest aktiva WhatsApp-numren och skickar meddelanden vid en rekommenderad tidpunkt.

WhatsApp marknadsföringsmisstag att undvika

 • Spamma kunder
 • Inkonsekvens
 • Lägga till personer i kontaktlistan utan tillstånd
 • Skicka text utan bild
 • Generalisering av meddelanden
 • Brist på officiella arbetstider

Vanliga frågor om WhatsApp marknadsföring

 1. Hur skiljer sig WhatsApp Business från Whatsapp Business API?
  WhatsApp Business är en mobilapplikation som fungerar bra med småföretag. Samtidigt är Whatsapp Business API designat för större företag som hanterar en stor mängd kunder och är kopplade till ett WhatsApp till CRM-system.
 2. Hur kan jag integrera Whatsapp med min föredragna CRM?

Du måste distribuera en Whatsapp Business API-lösning som erbjuds av olika leverantörer. Genom Whatsapp Business API kan du automatisera operationer som att svara på klienter.

Slutnot

WhatsApp ändrar formen för marknadsföring med plattformen som erbjuder den mest personliga upplevelsen. WhatsApp-marknadsföring är i första hand viktig för småföretag. Medan den använder den här kanalen bör den inte replikera misstagen på andra plattformar som spam-e-postmeddelanden och sms. Genom att erbjuda en ren upplevelse kan WhatsApp ge kunderna värde när de engagerar sig i dina produkter och tjänster.

Leave a Comment