Hur företag idag utnyttjar blockkedjeteknik

Termen blockchain hänvisar till en uppsättning tekniker som används för att göra oföränderliga datablock som kan kopplas samman i en virtuell kedja. Alla transaktioner som sker i ett blockchain-nätverk kopieras permanent och distribueras över hela alla deltagande datorsystem. Dessutom kan alla deltagare se vilket som helst av datablocken när som helst. På så sätt kan en blockchain tillhandahålla en oföränderlig och pålitlig metod för att dela alla typer av data.

Blockkedjor, som vi känner dem idag, är baserade på Distributed Ledger Technology (DLT) och kryptografiska tekniker. Även om det kan finnas små skillnader i hur olika blockchain-system exekveras, fungerar moderna system på i stort sett samma sätt. Dessa system är innovativa genom att de möjliggör ett sätt att garantera säkerheten och kvaliteten på data utan behov av en tredjepartsgarant.

Blockchain-teknik är det som gör digitala tillgångar som kryptovalutor och icke-fungibla tokens (NFT) möjliga. Tillgång till dessa krypterade tillgångar görs genom en lämplig digital plånbok, som den populära Monero-plånboken. Dessa plånböcker ger användarna en offentlig nyckel som andra kan använda för att skicka kryptovalutor och NFT. Användare kan sedan använda en privat nyckel för att dekryptera och komma åt sina tillgångar.

Kryptovalutor och NFT är den överlägset mest välkända användningen av blockchain-teknik. Men företag utnyttjar blockchain-teknik på nya och spännande sätt. Nedan är några av de sätt som företag utnyttjar blockchain-teknik.

1.) Enklare överföringar

Internationell handel är starkt beroende av att banker och andra finansiella institutioner fungerar som mellanhänder mellan olika enheter som överför pengar över internationella gränser. Detta innebär med nödvändighet att det finns kostnader för att skicka pengar utomlands, även inom samma organisationer.

Blockkedjor används redan för att avsevärt minska kostnaderna för gränsöverskridande överföringar. Vanligtvis handlar det om att konvertera vanliga fiat-pengar till kryptovaluta eller en NFT, som sedan överförs till en annan enhet utomlands, utan att behöva gå via en finansiell institution. Blockkedjetillgången används sedan direkt som valuta eller växlas mot vanliga kontanter om det behövs.

2.) Smarta kontrakt

Inom en snar framtid kommer blockkedjelösningar kanske att få en stor inverkan på kontraktsvärlden. Genom att använda blockchain-teknik kan juridiska kontrakt effektivt bli oföränderliga och praktiskt taget omöjliga att förfalska. Detta kan vara en game-changer för företag som hanterar stora volymer av skräddarsydda kontrakt, som försäkringsleverantörer.

Så kallade “smarta kontrakt” som underlättas genom en blockchain kan göra det möjligt för försäkringsgivare att snabbt eliminera dubbla och ogiltiga anspråk. Det höga förtroendet och integriteten hos sådana system kan också möjliggöra bättre automatisering av efterlevnads- och rapporteringskrav, vilket minskar tiden för att godkänna anspråk och frigöra kontanter till de försäkrade.

3.) Transparenta leveranskedjor

Pengar och kontrakt är inte de enda sakerna som kan verifieras och hållas säkra genom blockkedjor. Dagens mycket spridda och sammanlänkade försörjningskedjor börjar redan utnyttja de avancerade säkerhetsfördelar som blockchain-teknologin erbjuder.

Walmart, den största återförsäljaren i Nordamerika, använder för närvarande blockchain-teknik för att säkra miljarder diskreta lagerartiklar och betala leverantörer i tid. Kombinationen av blockchain-teknik med smart automation har gjort det möjligt för detaljhandelskedjan att effektivt minska den tid som behövs för att stämma av olika dataavvikelser och godkänna fakturabetalningar för leverantörer. Tidsbesparingarna har lett till en rad genomgripande effektivitetsförbättringar som effektivt har ökat intäkterna för återförsäljaren.

Fraktjätten Maersk har på liknande sätt använt blockchain-teknik för att öka synligheten för olika försändelser i realtid. Detta minskar effektivt behovet av att manuellt verifiera försändelser, vilket resulterar i massiva vinster i effektivitet. Att använda denna teknik hjälper också till att förhindra att last går förlorad på grund av mänskliga fel, vilket bidrar till att ytterligare minska kostnaderna för globala transporter.

4.) Förenklad Human Resource Management

Ett sätt som blockkedjor redan används inom personalhantering är att snabbt autentisera och automatisera lönelistan. Privata blockkedjor används redan för att kraftigt effektivisera leveransen av anställdas löner. Denna snabbare, mer transparenta metod kan vara särskilt fördelaktig för internationella företag med potentiellt tusentals anställda, konsulter och frilansare på sina olika lönesystem.

Så småningom kunde individers hela professionella register lagras på en blockkedja som är unik för dem. Utbildningsprofiler, arbetserfarenheter och relevanta meriter skulle kunna läggas till i kedjan av arbetsgivare. Data om blockkedjan skulle kunna användas för att enkelt fastställa äktheten av en sökandes angivna arbetserfarenheter. Detta har potential att förenkla den tråkiga verifieringsprocessen inom HR-ledning.

5.) Effektivare sjukvård

Som tidigare nämnts kan blockchain-teknik användas för att ta fram säkra smarta kontrakt för försäkringsbolag, vilket kan innebära snabbare utbetalningar av sjukförsäkringar. Men det kan också snart användas i en mer direkt livräddningskapacitet.

Blockchain-teknik utforskas som ett sätt att lagra grundläggande patientinformation på ett sätt som fortfarande hjälper till att hålla identiteter säkrare. Detta kan göra det möjligt för medicinska tjänsteleverantörer att snabbt dela viktig information efter behov utan allvarliga integritetsproblem. Detta kan eliminera datasilo i vården, vilket gör att tillgången till livräddande information går snabbare.

Denna information kan sedan lagras säkert på en blockkedja som är unik för patienten och som kan nås på vilket sjukhus som helst i hela världen. Detta ger total synlighet av en individs hälsojournal. I framtiden kan detta syntetiseras med bärbara enheter som bärs av patienter som ständigt kommer att uppdatera systemet med viktig statistik som kan spåras över tiden.

Hur lär jag mig mer om Blockchain Tech?

Det finns mycket desinformation där ute om blockchain-teknik och dess tillämpningar. Med tanke på den växande roll denna teknik spelar i vårt dagliga liv, är det bäst att alla verkligen förstår koncepten bakom den. Populära applikationer som kryptovaluta och NFT:er kan ge människor en praktisk inblick i hur tekniken fungerar idag och att lära sig om den från en akademisk synvinkel kan bara bidra till att öka dess potential inom en snar framtid.

Leave a Comment