Värdet av nätverkande som entreprenör

Vi hör mycket om nätverkande under hela våra liv, särskilt på college och när vi börjar praktikplatser och nya jobb, men varför är nätverkande så viktigt för entreprenörer? Professionellt nätverk är att bygga ett “nätverk” av individer som är i samma karriär eller bransch som du för att bredda dina kontakter. Det genomförs ofta i affärsmässiga miljöer, till exempel på kontoret, i skolan eller på ett evenemang efter arbetstid.

Nätverk är oerhört värdefullt om du funderar på att starta ett nytt företag. Det är alltid bra att ha människor i ditt hörn som kan ge råd eller berätta hur de blev framgångsrika, men det finns många andra användbara skäl att bygga ett nätverk. Som entreprenör kan vem du nätverkar med göra en enorm skillnad i din övergripande framgång.

Varför är nätverkande viktigt

Att bygga ett starkt nätverk under hela din karriär kommer att hjälpa dig i framtiden. Alla affärsmän, särskilt entreprenörer, kan dra nytta av att bygga ett gediget nätverk. Inte ens de mest ikoniska och framgångsrika entreprenörerna gjorde allt på egen hand, och kontakter inom din bransch kan vara otroligt värdefulla i början av din karriär. Nätverk kan öppna dörrarna till ny kunskap, möjligheter och stöd från individer i olika aspekter av din karriär. Ofta kan framgångsrikt nätverkande vara skillnaden mellan någon som uppnår sina mål och någon som inte gör det.

När du bygger ett nätverk vill du skapa kontakter med människor som är på samma nivå som dig, men ännu viktigare de som redan har sett framgång. Erfarna proffs kommer att kunna vägleda dig genom dina egna beslut och dela sina tidigare misstag och framgångar med dig. Att bygga relationer kan också öppna dörren till investeringsmöjligheter, och när du gör en personlig inverkan på någon kommer de att vara mer benägna att vilja hjälpa dig att starta eller växa ditt företag.

Support handlar också om mer än bara affärs- och finansiell rådgivning, det handlar också om att ha individer att nå ut till som förstår just din situation. Enligt en studie från University of California Berkeley rapporterade 72 procent av företagarna att de hade psykiska problem, jämfört med 48 procent av befolkningen i allmänhet. Din satsning som entreprenör kommer inte alltid att vara lätt, och att ha människor du kan prata med om dina problem, särskilt de som har varit på den här vägen tidigare, är en ovärderlig fördel för nätverkande.

Vem ska du nätverka med?

Att nätverka med en mängd olika människor är till hjälp, men som entreprenör är du förmodligen väldigt upptagen, så i ett försök att spara tid måste du förstå vem du ska nätverka med. Alla kontakter har värde, men vissa kontakter kommer att ha mer inverkan på din karriär än andra. När du arbetar med ditt nätverk bör du leta efter individer som är längre in i sin karriär än du är. Målet är att skapa kontakter med individer som har fler kontakter än du så att du inte bara kan använda den personens råd och stöd utan också de kontakter de har skapat.

Säg till exempel att du funderar på att starta ditt företag men behöver hitta flera investerare. Du har knutit kontakt med en framgångsrik entreprenör som kanske inte har finansieringen att investera i ditt företag. Däremot känner de förmodligen människor som skulle vara intresserade av att investera i ditt företag och kan sätta dig i kontakt med dessa personer. Nu utökas ditt nätverk med mer än bara dina kontakter, det öppnar också dörren till de människor de känner och litar på. Dessutom, genom att kontakta en investerare genom din anslutning, kommer de att vara mer benägna att lita på dig eftersom de litar på din anslutning.

Strategier för att bygga ett starkt nätverk

Nätverk är en färdighet, och det faller inte naturligt för alla. Om tanken på att nå ut till människor eller närma sig någon i en folkmassa full av kollegor skrämmer dig, är du inte ensam. Att skörda frukterna av nätverk handlar om mer än att bara skapa kontakter, det handlar också om att göra det på rätt sätt. Förmågan att nätverka är något som du lätt kan lära dig, och när du har gjort det några gånger kommer du att inse hur naturligt det kan komma. Om du är osäker på var du ska börja, här är några användbara tips och strategier för att bli en effektiv nätverkare.

Hitta rätt personer

Det finns nätverksmöjligheter överallt, du måste bara lära dig hur du letar efter dem. Det finns många nätverksmöjligheter som sker personligen, men det finns också virtuella resurser du kan använda. När du letar efter personer att nätverka med, särskilt online, bör du ta några saker i beaktande, inklusive:

 • Geografisk närhet till dig
 • Hur relaterad branschen är
 • Demografi
 • Stadium av deras karriär
 • Var de gick i skolan och var du gick
 • Om de kan lära dig om ett specifikt ämne
 • Delade personliga och professionella intressen

När du bygger ditt nätverk som entreprenör är det viktigt att också tänka på värdet av individer som inte är i exakt samma bransch eller karriärväg som du vill vara.

Sälj dig själv

Nätverk är en dubbelriktad gata, så du måste kunna sälja dig själv. Du vill dra nytta av detta förhållande, och det finns vissa egenskaper som du tycker är värdefulla med dem, men du måste också se till att de känner på samma sätt. Därmed inte sagt att du måste vara lika värdefull som ett proffs som är 10 år in i sin karriär, men du vill ha en bra pitch för att sälja dig själv till dem.

Som företagare vill du ha en tydlig beskrivning av ditt företag och värdet det ger redo att dela med alla du möter. Det kan också vara bra att förbereda olika pitches som varierar något beroende på vem du ska prata med. Till exempel kan sättet du säljer dig själv och ditt företag på vara annorlunda om du pratar med en investerare kontra en annan entreprenör.

Du kan också ändra din pitch beroende på det delade intresset du försöker få kontakt med någon på. Om du kommer i kontakt med en annan entreprenör som gick till din alma mater, kanske du fokuserar mer av samtalet på delade erfarenheter på college, särskilt i början.

Underhåll dina anslutningar

Att skapa en koppling är en sak, men den viktigaste delen av att bygga ett framgångsrikt nätverk är att upprätthålla dessa relationer över tid. Om du träffar någon i början av din karriär men inte får kontakt med dem alls efter det, kommer det att bli mycket svårare att be dem om hjälp flera år framåt. När du har skapat en anslutning bör du göra en punkt för att nå ut då och då. Linkedin är en fantastisk resurs för att upprätthålla anslutningar eftersom det är ett bra ställe att hålla ordning på alla dina anslutningar.

Att nå ut på ett sätt som är professionellt men ändå avslappnat kan vara utmanande, särskilt i början, men det finns väldigt enkla sätt att upprätthålla kontakter. Några alternativ du har för att nå ut inkluderar:

 • Maila, smsa eller ringa för att fråga hur de mår
 • Ber om att träffas för kaffe eller måltider
 • Skickar semesterkort
 • Att delta i evenemang som de har organiserat och bjuda in dem till ditt
 • Skicka information som de kan tycka är användbart eller intressant
 • Be dem om hjälp eller råd när du behöver det

Leave a Comment