Har din anställd varit med om en bilolycka när han satt på klockan?

Bilolyckor är aldrig trevliga. Men vad gör du när din anställde varit med om en olycka när han jobbar för dig? Här är några av de steg du kan vidta för att skydda dina anställda och ditt företag.

Vägleda din medarbetare att svara på lämpligt sätt

Det finns specifika åtgärder som förare bör vidta på platsen för en bilolycka. Förutsatt att din medarbetare kan ringa för att meddela dig om kraschen, be dem att göra följande:

  • Kontrollera sig själva och eventuella passagerare för skador, oavsett hur små de kan verka
  • Flytta till säkerhet
  • Ring polisen
  • Gör en grundlig rapport
  • Utbyta information med andra förare
  • Ta bilder av kraschen och platsen

Din medarbetare kommer sannolikt att känna sig orolig och stressad. Dina påminnelser kan vara till hjälp när de inte tänker klart.

Skaffa ett drogtest efter olycka

För att skydda din anställd och ditt företag, skicka din förare för ett drogtest efter olyckan. Vanlig praxis är att du ordnar transport till drogtestanläggningen. Om de är påverkade av alkohol eller droger vill du inte tillåta dem att köra ett annat fordon.

Om din anställd är en kommersiell chaufför som omfattas av transportministeriets regler måste detta test utföras inom två timmar efter kraschen. Om föraren inte omfattas av dessa regler är det ändå en bra idé att få drog- och alkoholtestet genomfört så snabbt som möjligt.

Starta ditt försäkringskrav

Att snabbt meddela ditt försäkringsbolag är till din fördel. Din agent kan förklara ansvarsfrågor och vägleda dig genom anspråksprocessen. Överväg att få en uppskattning från en bilverkstad som American Automotive också.

Frågor om ansvar

Som arbetsgivare är du i allmänhet ansvarig för dina arbetstagares handlingar. Ditt ansvar sträcker sig till anställda i bilolyckor när de är på väg som en del av deras jobb. Du kan förvänta dig att betala för skador och egendomsskador som en anställd har orsakat när du kör ett företagsfordon.

I de flesta fall kommer din företagsförsäkring att skydda din anställd mot stämningar mot tredje part. Detta hindrar din arbetare från att personligen behöva betala för skador eller skador på andra människor eller egendom.

När din anställde är ansvarig

Det finns tillfällen då du inte skulle vara ansvarig för en bilolycka, inte ens på företagets tid. Till exempel, om din arbetare körde personliga ärenden i ditt fordon under arbetstiden och råkade ut för en krasch, är de ansvariga. Din anställde skulle bli ansvarig om den drabbade beslutade sig för att väcka talan.

Du kan vägra ansvar för olyckan om du upptäcker att din anställde har begått ett brott, till exempel att köra påverkad. Om så var fallet skulle din arbetare vara personligt ansvarig för olyckan och eventuella skador eller efterföljande stämningar.

Bilolyckor är stressande. De är mer komplexa när de involverar att din anställde kör på arbetstid. Att veta vad du ska göra och var ditt ansvar börjar och slutar kan göra dig lugn.

Leave a Comment