Några grundläggande saker att veta om betalningshantering

Förmågan att genomföra transaktioner är en av de saker som gör ett företag. Detta innebär att det bör ske ett utbyte av något värdefullt för den produkt eller tjänst som tillhandahålls. För det mesta är det pengar som erbjuds.

Men vad händer om vissa kunder inte vill betala för tjänster eller produkter kontant? Det finns andra betalningsalternativ och skäl till varför kunder skulle föredra dessa alternativ.

Till exempel är människor som betalar med kreditkort mer skyddade mot stöld. Detta beror på att vissa kreditkortsföretag bär bördan istället för kortinnehavaren. För mer om detta kan du läsa den här artikeln.

Detta är bara en anledning till att vissa av dina kunder hellre väljer andra betalningsalternativ än kontantbetalning. Av denna anledning måste leverantörer av varor och tjänster ha försörjning för dem som inte vill betala med kontanter. Utöver detta är också kunskap om grunderna för betalningshantering viktig.

Detta är vad den här artikeln kommer att fokusera på. Så om du vill lära dig en sak eller två om detta ämne, fortsätt att läsa.

Parter involverade i betalningshantering

Förutom köparen och säljaren är det några andra parter som är inblandade när betalningshantering sker. Alla inblandade parter är:

Säljaren

Det kvalificerar sig som betalning eftersom något värdefullt används för att kompensera säljaren för att erbjuda en produkt eller tjänst. Säljaren kan vara en vårdgivare, livsmedelsbutik, bar, frisör eller någon annan person eller företag som tillhandahåller en tjänst eller säljer en produkt.

Köparen

Köparen förväntas betala för den tjänst eller produkt som säljaren erbjuder. Det är det som gör det till en affärstransaktion. Förutom kontant betalning är användningen av kredit- eller betalkort ganska vanligt av transaktionsskäl. I så fall kan köparen även betecknas som kortinnehavare då han/hon äger kortet.

Förvärvaren

Köparen är helt enkelt den bank som representerar säljarens bästa (även känd som handlaren). Banken gör detta genom att se till att köparen/kortinnehavaren är tillräckligt bra för att köpa handlarens/kortinnehavarens produkt eller tjänst. Det gör förvärvaren genom att kontakta eller kommunicera med köparens bank.

Till att börja med är detta för att se till att det inte finns något frågetecken när det gäller kortets giltighet. Utöver detta är det också att se till att det finns tillräckliga medel för att genomföra transaktionen.

Om det är ett kreditkort betyder det att kortet fungerar med en gräns som inte kan överskridas. Köparen kontaktar köparens bank för att säkerställa att gränsen inte har överskridits och att transaktioner kan fortsätta.

Dessa processer (även förklarade fram till denna punkt) verkar långa men så är långt ifrån fallet. Faktum är att alla dessa processer sker inom några sekunder (allt annat lika). Detta tack vare automatisering som har påverkat finanssektorn positivt. Med detta sagt, gör auktoriseringskoder det möjligt för köparen och köparens bank att kommunicera mycket snabbt.

Utgivande Bank

Ett par saker har sagts om den emitterande bankens roll under diskussionen om köparen. Men du bör också veta att kortet som gör köparen till kortinnehavare är utfärdat av den utfärdande banken. Återigen sker några viktiga kommunikationer mellan köparen och denna bank innan en transaktion lyckas.

Kreditkortsnätverk eller varumärke

Det finns många kreditkortsnätverk eller varumärken som har gjort det möjligt att göra betalningar på ett kontantfritt sätt. Vissa av dem rankas till och med som högflygare när de ser hur de erbjuder imponerande tjänster till kortinnehavare.

Betalningsbehandlare

Många resurser stannar vid den sista punkten men det finns den här också. När du använder ditt betal- eller kreditkort är det också en betalningsprocessor inblandad. Detta är maskinen som låter all betalningshantering ske i första hand.

Smarta terminaler och Point-of-Sales-maskiner är exempel på sådana maskiner. Att använda dem kommer att kosta dig något som säljare och därför rekommenderas att använda något pålitligt men budgetvänligt. Du kanske till och med har det bättre med en betalningsprocessor som skulle debitera dig ett fast pris.

Det finns möjlighet att ett dataintrång inträffar med betalningsprocessorer. Detta bör dock inte få dig att utesluta dem. Det du istället bör göra som säljare är att använda en som är bra på säkerheten. För det första, välj bara en PCI-kompatibel processor.

Detta beror på att sådana processorer tillverkades i enlighet med vissa säkerhetsstandarder. Det finns också några tips som hjälper dig att använda dessa maskiner på ett säkert sätt. Köpare bör till exempel använda ett starkt lösenord och inte avslöja det.

Tips för att välja rätt betalningsbehandlare

Tydligen finns det en marknad för betalningsbehandlare. Detta beror på att fler människor väljer kontantlösa transaktioner även offline. Det är dock bättre att använda vissa processorer som säljare. För att säkerställa att du använder rätt processor, här är några tips som du bör ta del av:

Budgetvänliga transaktionsavgifter

Transaktionsavgifter är några av sätten som betalningsbearbetningsföretaget tjänar på den lösning de erbjuder. Så detta är ganska förståeligt.

Du bör dock bara välja en som fungerar med budgetvänliga transaktionsavgifter. Detta för att avgifterna inte ska tära på vinsten.

Detta är särskilt viktigt för företag som inte genererar så mycket på enstaka transaktioner. Det är till och med anledningen till att vissa säljare är motvilliga till tanken på att använda dessa maskiner. Tja, det finns några med budgetvänliga transaktionsavgifter där ute.

Inga onödiga avgifter

Som om det inte räcker med att ta betalt för transaktioner inför vissa betalningsbearbetningsföretag andra avgifter. Avbokningsavgifter är ett exempel. För vissa är det till och med dolda avgifter som är inblandade. Du bör undvika betalningsbearbetningsföretag som arbetar på detta sätt. Anledningen är att den inte är idealisk för dig som säljare.

Olika prenumerationsalternativ

Vi rekommenderade vid något tillfälle att du överväger fasta avgifter. Detta fungerar för många säljare men inte alla. Det är av denna anledning som det rekommenderas att arbeta med ett företag med många abonnemangsalternativ. Detta skulle till och med hjälpa om du behöver ändra din plan eller villkor när som helst.

Bra kundsupport

Att kunna kontakta och få support från kundsupportteamet är viktigt om du har problem med maskinen. Det är därför du bara bör använda processorer från företag som har bra kundsupport. Kundsupport ska till och med vara live hela tiden.

Transaktionshastighet

Du vill inte att dina köpare ska gå igenom komplikationer när de använder din betalningsprocessor. En av de vanligaste problemen i detta avseende är försenade transaktioner. Detta kan inte bara komma från de berörda bankerna utan också från processorns slut. Så se till att skaffa och använda något som inte skulle försena transaktioner.

Leave a Comment