En guide till lån i Kanada

Att hantera din ekonomi är ingen lätt bedrift, särskilt efter COVID-19. Miljontals människor har förlorat sina jobb, samlat på sig medicinska räkningar och sett livet, som de känner det, stanna av. Det är ingen överraskning att efterfrågan på lån har ökat avsevärt, och många människor är beroende av extern hjälp för att lindra sina ekonomiska problem.

Lån är inte en universell lösning, vilket blir uppenbart när du börjar leta efter ett. Om du är i Kanada finns det olika lån du kan välja mellan, vilket gör det viktigt att göra din efterforskning i förväg. Att navigera i processen för att ansöka om ett lån kan snabbt bli överväldigande, och du kan bli förvirrad över var du ska börja. Fortsätt läsa, eftersom vi tittar på flera typer av lån och varför de är viktiga, så att du kan ta reda på vilket som passar dina behov bäst.

Typer av lån

Nu när du har en allmän uppfattning om vad ett lån innebär, låt oss titta på några olika typer du kan använda dig av i Kanada.

1. Bolån

Ett hypotekslån utfärdas när du behöver göra ett stort köp som ett företag, hus eller industriell utrustning. Avtalsvillkoren sätts genom att låntagaren får en tid på mellan 10 och 25 år på sig att betala tillbaka lånet.

På grund av deras omfattning erbjuder stora banker dessa lån och har omfattande ansökningar som du behöver fylla i. Bankerna strävar efter att få en stabil, långsiktig inkomst från bolån och sätta mycket konkurrenskraftiga räntor på dem. Enligt statistik steg de kanadensiska hushållens bolåneskuld med 0,5 % i januari 2022 och nådde cirka 1966 miljarder dollar.

2. Kreditlinje

Du kan använda ett kreditlån för att betala för vissa utgifter, till exempel om du har ådragit dig några extra, oväntade utgifter under semestern. Eftersom det inte finns någon gräns för hur mycket pengar du kan ta ut, kan du låna vilket belopp du tycker passar. Tyvärr är inte alla berättigade till ett kreditlån eftersom det beror på din kreditvärdighet. Dålig kredithistorik kommer att resultera i att långivare vägrar att ge dig lånet. Jämfört med avlöningsdagslån har dessa lån en lägre ränta.

3. Avlöningsdag lån

Avlöningsdagslån är ett slags kortfristiga lån som varar mellan 15 och 30 dagar. Du kan få ett maximalt belopp på $1500, och betalningen måste göras senast dagen för din nästa lönecheck, vilket innebär att du måste betala beloppet du lånade snabbt. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kan du antingen gå in på övertrassering på ditt bankkonto eller ta ett extra avlöningsdagslån fram till din nästa lönecheck.

För varje lånat $100 kommer du sannolikt att betala $25 mer i gengäld eftersom räntorna är höga. Du kan dock söka efter billigare avlöningslånealternativ, som direktinsättningar eller förutbestämda betalningar som gör att du kan få ränteavdrag. Payday-lån är också praktiskt eftersom låneföretag som My Canada Payday låter dig lämna in en ansökan online och sedan överföra pengarna till ditt konto inom några minuter.

4. Säkerställda lån

Om du har dålig kredit är säkrade lån rätt väg att gå. Dessa lån ges till personer som inte har lyckats bygga upp krediter, och därför tenderar deras räntor att vara höga. Du måste inte bara betala mer, utan du måste också ge upp något som säkerhet i intervallet $5 000 till $25 000.

För att få ett lån med säkerhet krävs att du är minst 18 år gammal, men om du kan bevisa att du är kapabel att hantera dina ekonomiska frågor kan din ansökan godkännas. Tiden då du måste betala tillbaka detta lån beror på långivaren.

5. Lån utan säkerhet

Till skillnad från säkrade lån behöver blancolån inte att du lämnar några säkerheter och är tillgängliga för personer med god kredithistorik till låga räntor. De flesta ansöker om detta lån i nödfall eller när de behöver extra pengar för något specifikt, till exempel ett medicinskt ingrepp eller renovering av hem.

Beloppet du kan låna motsvarar direkt din anställningsstatus och inkomst. Vissa specifika typer som bolån låter dig få ett större belopp eftersom långivare lånar ut en bråkdel av egendomen som de kan ta tillbaka vid utebliven betalning.

6. Studielån

Om du är en universitetsstudent som kämpar för att få pengarna att räcka till, kan du ta lite börda från dina axlar genom att ta studielån. Dessa lån skiljer sig från andra låneresurser eftersom du måste visa upp bevis på din inskrivning i skolan eller ett färskt examensbevis från en. Du lånar det nödvändiga beloppet baserat på dina terminsavgifter och ekonomiska situation.

Ränta tas inte ut på studielån eftersom de inte använder kreditpoäng för att avgöra om du ska betala tillbaka pengarna eller inte. Studenter ska betala tillbaka lånen via direkt kontantuttag från sitt bankkonto eller genom att betala det på universitetets finansiellt biståndskontor.

7. Billån

Med billån kan du köpa ett fordon bekvämt eftersom att betala för ett i förskott tar en stor del av din plånbok. Dessa lån har vanligtvis tre till åtta års avtalsperiod med betalningar varje månad. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid agerar din bil som säkerhet och långivaren har rätt att ta tag i det och sälja det. Din lokala bilhandlare kan hjälpa dig att hitta de bästa billånen, så tveka inte att kontakta dem för att få hjälp.

Slutnot

Lån kan rädda dig inför många svårigheter om du har möjlighet att betala tillbaka dem i tid. Det finns många saker att tänka på när det kommer till lån, bland annat varför du behöver pengarna och vilket lån som kommer att gynna dig mest i en sådan situation.

När du bekantar dig med de olika lånen som erbjuds i ditt land kommer du att kunna fatta välgrundade beslut om att låna pengar och implementera strategier som gör att du kan betala av din skuld så snart som möjligt. Det rekommenderas att du jämför de räntor och villkor som erbjuds av olika långivare på det lån du vill utnyttja så att du kan få bästa möjliga affär.

Leave a Comment