Ge din trädgård en touch av Potager för mer skönhet och mer effektivitet

Det finns en djup koppling mellan ett kök och en trädgård. Medan du lagar mat och äter mat i ditt kök odlar du blommor och växter i grönt och underhåller dina gäster. Båda platserna är viktiga för livet i ett hem, eftersom de sticker ut för sin värme och närande natur. De välkomnar familj och vänner med öppna armar för att koppla av och ha ett rejält samtal. Det här är två kritiska platser där människor möts för att skapa och njuta av de goda sakerna i livet. Därför lönar det sig att ta väl hand om dessa områden.

För kök vet du att lite regelbunden skötsel och underhåll kan räcka. Att ge dem en makeover när tiden känns rätt är ingen dålig idé. Till exempel kan det dagliga mödan ta bort det här rummets glans för tidigt. Om du inte kan renovera hela utrymmet, bry dig inte. Mindre uppgraderingar kan också hjälpa. Till exempel kan diskbänksområdet se nedgånget ut efter ett tag. Du kan ändra dess låga energi genom att ge den ett nytt handfat. Det kan vara vilken stil eller storlek som helst baserat på dina önskemål. Tror du att en bondgårdsskål för en vintagelook kommer att vara ett bra komplement? Du kan få det för att förändra hela den trötta atmosfären och omdefiniera dess atmosfär.

När det gäller trädgårdarna kan du göra dem mer effektiva genom att lägga till en blandning av prydnads- och grönsaksväxter. När du gör detta förvandlas utrymmet till en vision av skönhet genom att vara dubbeltid mer värdefull för ditt liv. Hur uppnår man detta? Köksinredningsidéer finns i överflöd, men upplevelsen av att skapa en potager eller köksträdgård som leker med alla dina sinnen kan vara kul att navigera. Så låt oss gräva i några idéer.

Tomtens storlek

Det första som kan göra dig nyfiken i detta sammanhang kan vara den trädgårdsstorlek som krävs för detta specifika ändamål. Även om du kanske redan är nervös, är de goda nyheterna att även en liten del av din befintliga trädgård kan vara bra att börja med och utforska. Om du föreställde dig att gräva ut hela gården kunde du nu koppla av. Denna process måste vara njutbar och inte tröttsam. Hur som helst, samla krukor, behållare och lådor för att plantera grönsakerna. Placera dem strategiskt över trädgårdsbäddarna för att öka landskapet. Det kommer också att vara obligatoriskt att anpassa dem till solljuset under säsongsmässiga förändringar. De som inte har trädgårdsutrymme behöver inte oroa sig eftersom denna idé fortfarande kan fungera om de har en uteplats eller balkong i huset.

Placering av växterna

Området nära köksdörren kan vara det bästa stället att installera en potager. Ändå måste man ta hänsyn till klimatet och den totala miljön. Du kan inte plantera dem på en plats som inte får tillräckligt med solljus. Grönsaker kräver direkt exponering för solen varje dag i mer än 6 timmar. På grund av detta, om du måste hålla dem borta från ditt hus, tveka inte. När allt kommer omkring vill du att de ska växa och vara fulla av färskvaror. Se till att du lätt kan vattna dem. Annars blir högsommaren en utmaning.

Val av ätbart

Sallad, mangold och toskansk grönkål – alla är unika sorter i sig. Därför behöver du inte tänka så mycket innan du lägger till dem. Om du behöver några enkla alternativ, inklusive cayennepeppar, kommer körsbärstomater och små auberginer att vara bra. Det finns mer lämpliga alternativ om du vill gräva djupare i denna idé. Ändå är det bättre att börja smått och sedan öka kapaciteten. Vissa husägare tycker om att leka med konceptet med tematrädgårdar, såsom spagettiträdgårdar, cocktailträdgårdar, etc. Medan den föregående handlar om att lägga till tomater och basilika, kan den senare innehålla sorter som rosmarin och mynta. Får du inte redan den berusande lukten av dessa?

En blandning av prydnadsväxter

En köksträdgård kan rymma både fleråriga och ettåriga blomalternativ. Om du bestämmer dig för att presentera båda, kommer dina val att sträcka sig till lavendel, rosor, salvia, svartögda Susans, pelsblommor, nasturtiums och penséer. Vissa perenner kan locka till sig pollinatörer som fjärilar, bin och mer. Det betyder att du också kan få lite naturupplevelse på din fastighet. Hur som helst, prydnadsväxter ger textur, doft och färg. Om du är ett sant fan av allt detta, skulle du vilja ha solrosor, kosmos, zinnia, astrar, larksporre och dahlior.

Dedikerade utrymmen

Expert trädgårdsmästare föreslår att omsluta potageren med upphöjda bäddar, buxbomshäckar eller stängsel. Det är nödvändigt att säkerställa detta ur underhållssynpunkt. Samtidigt ser trädgårdsrummen intima, skyddade och säkra ut. Du kan bjuda in dina gäster till dessa utrymmen för att få igång vänliga samtal. I det här sammanhanget kan det vara till hjälp att ha en ordentlig stig i trädgårdsområdet. Det kommer att göra dina skördar- och ogräsrensningsuppgifter lätta. Se till att dessa stigar är tillräckligt breda, så att du kan arbeta med dina växter utan att störa andra växter eller jorden. I huvudsak bör du inte kämpa när du sköter ditt trädgårdsarbete.

Fokuspunkter

Som tidigare nämnts behöver köksträdgårdar inte mycket utrymme. Det innebär också att om det inte har mycket yta, kanske du vill plantera örter, grönsaker och blommor som växer uppåt. I det här området kan strukturer som bersåer och spaljéer komma väl till pass. Du kan tänka dig att lägga till saker som pattypan-squash, nasturtiums, vandringsrosor, scarlet runners, etc. En sak till förtjänar uppmärksamhet här. Du behöver inte odla grönsaker och prydnadsväxter separat. Istället ser de vackrast ut när de växer ihop.

Känns hela den här trädgårdsidén som en utmaning? Även om det kan verka så i början, behöver du inte oroa dig för någonting. Varje ny eller rutinerad trädgårdsmästare måste lära sig att experimentera för att se naturen komma i full blom. Vissa ansträngningar kan misslyckas på den här resan, men det är okej. Föreställ dig scenariot där din trädgård ler ljust med alla blommor och knoppar. Du har inte råd att missa att uppleva detta bara för att du är rädd för vad händer om saker och ting inte fungerar. Ge dig själv en chans, din trädgård en chans. I slutändan kommer du att vara den lyckligaste personen att bevittna härligheten.

Leave a Comment